Ik ben niet creatief. 

Dat is wat ik van kleins af aan geloofd heb. Mijn oudere zus, dié was creatief. Altijd aan het tekenen, schilderen, naar de tekenacademie, mijn opdrachten voor PO aan het maken (oeps, betrapt!)… Dat was allemaal niet aan mij besteed. Schilderen op nummer lukte me nog net, maar zelfs dan verbleekte mijn eindresultaat naast het hare. Het was heel simpel: ik was nu eenmaal niet creatief. 

En die overtuiging is altijd gebleven. Ik ging zelfs de meeste dingen waar ook maar een sprankeltje creativiteit voor nodig was uit de weg, want ik zou dat toch niet kunnen.  

Tot ik in mijn laatste job in een team terechtkwam waar ik door mijn collega’s geprezen werd voor mijn creativiteit. Een vacaturetekst opstellen, de nieuwsbrief vormgeven, een affiche ontwerpen… Het werd op den duur vanzelfsprekend dat ik dat zou doen ‘omdat ik daar zo goed in was’. Ik wuifde hun complimenten lang weg omdat het zo inging tegen die diepgewortelde overtuiging. 

Als ik terugkijk op mijn studieperiode en loopbaan, is het nochtans niet zo moeilijk om de rode draad te zien.  

✓ Het leukste vak tijdens mijn vier jaar unief was ‘Productie van multimedia’ waar ik mijn eerste website leerde maken en me wekenlang verloor in het op punt stellen van mijn ontwerp 

✓ Eén van de hoogtepunten in mijn eerste job waren de complimenten die ik kreeg over de originele presentatie die ik had gemaakt in het toen nog onbekende Prezi (gebruikt iemand dat eigenlijk nog?) 

✓ In de jobs die ik nadien deed waar er geen enkele ruimte was om iets te bedenken of te ontwerpen, was ik doodongelukkig 

✓ In mijn laatste job haalde ik meer voldoening uit de kleine schrijf- en ontwerpopdrachtjes die op mijn bureau belandden, dan uit mijn echte HR-taken  

Nu, een échte creatieveling zal ik nooit zijn. Ik ben geen grafisch ontwerper die een prachtige tekening op papier zet en omtovert tot een uniek ontwerp. Dat talent heb ik niet.  

Maar ik durf stilaan zeggen dat ik een oog heb voor vormgeving. Kleuren die samen passen, verhoudingen die kloppen, de kleine details die een lay-out afmaken. Of het nu om een website, een presentatie of een brochure gaat: als ik maar iets mag ontwerpen, dan ben ik in mijn element. De uren vliegen voorbij zonder dat ik het merk. Echte flow, zoals dat blijkbaar gaat als je een talent hebt voor iets.  

Het voelt nog wat ongemakkelijk om dat talent van mezelf te benoemen, maar naar het schijnt ga je dingen uiteindelijk beginnen geloven als je ze maar vaak genoeg zegt. Dus bij deze begin ik alvast te oefenen.  

Ik ben creatief. 

Ik ben creatief. 

Ik ben creatief!